Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

To alternatywa dla klasycznych gołąbków z ryżem w sosie pomidorowym.
Przepis mojej babci Broni rodem ze Lwowa. Stary jak świat.
W naszej rodzinie od pokoleń.Jedzony na co dzień i od święta.
Przyrządzany bez skwarek jest daniem wigilijnym
i doskonałym daniem dla wegetarian.
Teraz chętnie odgrzewany przez mistrzów kuchni jako przepis autorski.

Potrzebne składniki:

1główka kapusty włoskiej 
1 szklanka kaszy gryczanej
1,5 l bulionu warzywnego 
3 liście laurowe
6 owoców jałowca
1 pokrojona w kostkę cebula
2 posiekane ząbki czosnku,
200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 
50 g suszonych grzybów leśnych
1 pęczek natki pietruszki (jak mam to wolę kolendrę) 
1 łyżka masła
sól, czarny pieprz do smaku

  
Kaszę gryczaną wstępnie podgotowuję w wodzie z solą i odcedzam.
 Kruszę grzyby na mniejsze kawałki  i gotuję w bulionie z dodatkiem 
liści laurowych i owoców jałowca.
Boczek, cebulę  kroję w kostkę, czosnek siekam i wszystko zrumieniam na maśle.
Dodaję odcedzone grzyby, kaszę i pół szklanki bulionu z gotowania grzybów.
Mieszam wszystko razem i przyprawiam do smaku.
Blanszuję liście kapusty. Odcinam zgrubiałą część u nasady liścia.
Na każdy liść nakładam farsz i zawijam gołąbki.
Układam w naczyniu do zapiekania, podlewam pozostałym bulionem.
Przykrywam i zapiekam w piekarniku 40 min w temp 170 st.
Podaję polane  lekkim sosem w którym się piekły.




Jest jeszcze jedna wersja tej potrawy. 
Zmodyfikowana przeze mnie na zasadzie Potrzeba jest matką wynalazku. 
Kiedyś domowy aprowizator, zamiast boczku w kawałku przyniósł bekon w plasterkach.
Nie pokroiłam go tylko ułożyłam na liściach cienkie plastry, przykryłam farszem gryczano-grzybowym i razem zawinęłam. Eksperyment okazał się udany. Od tego czasu ilekroć trafi mi się chudy szeroki boczek lub bekon robię właśnie takie gołąbki.
Są tak samo pyszne. Trzymają się ściśle po przekrojeniu i wyglądają jak małe roladki.


Moja Wigilia - przepisy



4 komentarze:

  1. Te gołąbki sa przepyszne, najlepsze jakie jadłam! Wymieszałam tylko kasze gryczaną z ryżem, a resztę jak w przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A po cholerę z ryżem??

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wrażenie, że kasza gryczana jest niedoceniana. Ja zaraz biorę się za gotowanie. Jadłam podobną wersję tylko z kaszą pęczak. Zobaczymy czy ta będzie lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...