Oliwa aromatyzowana to cudowny dodatek do potraw. Można ją dzisiaj kupić prawie wszędzie ale wykonana własnoręcznie w domu daje nieograniczone możliwości w komponowaniu dowolnych składników. To trochę jak układanie bukietu w perfumach. Dobieramy składniki według własnych upodobań i fantazji. Wybieramy nutę przewodnią, do niej składniki uzupełniające i mamy własny zapach! W oliwie można "utopić" prawie wszystko. Komponując składniki najlepiej kierować się wyobraźnią i intuicją, pamiętając, że im więcej składników tym bogatszy bukiet i intensywniejszy smak.
Zawsze podstawą jest dobra, świeża oliwa z pierwszego tłoczenia, delikatna bez posmaku goryczy. Dodatki mogą być dowolne, najlepiej suszone wtedy można będzie przechowywać ją dłużej.
Na początek "królowa aromatów zaklętych w oliwie" - Oliwa truflowa
Można ją kupić gotową lub wyprodukować własną. Na szczęście od jakiegoś czasu trufle są dostępne na naszym rynku w dobrych delikatesach z włoska żywnością. Niestety nie są tanie, ale zapewniam, że produkt finalny obetrze Wam z oczu łzy a Wasze receptory umami będą wniebowzięte. To wyjątkowo wyrafinowana oliwa o intensywnym, "długo" noszonym" zapachu, którego się nie zapomina. Wciąga i uzależnia. Jak się ją pozna nie sposób się bez niej obejść. Ja już nie potrafię! Odkąd jej używam, wzbogaciłam o jej aromat wiele potraw i nie wyobrażam ich sobie bez niej. Genialna do serów białych, jajek, sałatek, makaronów, warzyw, mięs na zimno i...... Och! mogłabym tak jeszcze i jeszcze.
Trufla czarna - foto Wikipedia |
A oto mój przepis podstawowy:
- 250 ml oliwy extra virgin
- 3-4 plasterki trufli wielkości 2 zł
Pełną dojrzałość aromatu uzyskuje po 4 tygodniach.
Przechowujemy w temp. pokojowej.
Doskonale do aromatyzowania oliwy nadają się też nasze rodzime grzyby.
Najlepsze są suszone smardze, borowiki i maślaki.
Na 250 ml oliwy wystarcza susz z jednego dużego kapelusza - te większe i starsze mają mocniejszy aromat.
Niektóre przepisy z udziałem oliwy truflowej:
Jaki jest koszt takiej suszonej trufli ? Taka sklepowa jest dosć droga więc moze bardziej opłaci się samemu wyprodukować :)
OdpowiedzUsuńSzukaj w dobrych delikatesach, albo zobacz tutaj: http://trufle-sklep.pl Czarne są bardziej aromatyczne i do oliwy najlepsze. Za jedna czarną truflę wielkości orzecha włoskiego w słoiczku musisz zapłacić min 30 zł. Białe są cztery razy droższe. Świeżych nie miałam okazji skosztować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie miałam do czynienia z truflami, chyba pora nadrobić zaległości
OdpowiedzUsuńNa początek kup oliwę truflową w sklepie. Jeśli będzie Ci smakować, dopiero kup truflę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam oliwe truflowa. Na poczatku uczucia mieszane, posmak i zapach paliwa. Z czasem docenilam..
OdpowiedzUsuńUwielbiam oliwe truflowa. Na poczatku uczucia mieszane, posmak i zapach paliwa. Z czasem docenilam..
OdpowiedzUsuńkupiłam oliwe truflową , data ważności jest dobra , a oliwa ma brzydki zapach i smak , jaki ma być?
OdpowiedzUsuń