Oliwa truflowa


Oliwa aromatyzowana to cudowny dodatek do potraw. Można ją dzisiaj kupić prawie wszędzie ale wykonana własnoręcznie w domu daje nieograniczone możliwości w komponowaniu dowolnych składników. To trochę jak układanie bukietu w perfumach.  Dobieramy składniki według własnych upodobań i fantazji. Wybieramy nutę przewodnią, do niej składniki uzupełniające i mamy własny zapach!   W oliwie można "utopić" prawie wszystko. Komponując składniki najlepiej kierować się wyobraźnią i intuicją, pamiętając, że im więcej składników tym bogatszy bukiet i intensywniejszy smak.

Zawsze podstawą jest dobra, świeża oliwa z pierwszego tłoczenia, delikatna bez posmaku goryczy.  Dodatki mogą być dowolne, najlepiej suszone wtedy można będzie przechowywać ją dłużej.

Na początek "królowa aromatów zaklętych w oliwie" - Oliwa truflowa

Można ją kupić gotową lub wyprodukować własną. Na szczęście od jakiegoś czasu trufle są dostępne na naszym rynku w dobrych delikatesach z włoska żywnością. Niestety nie są tanie, ale zapewniam, że produkt finalny obetrze Wam z oczu łzy a Wasze receptory umami będą wniebowzięte. To wyjątkowo wyrafinowana oliwa o intensywnym, "długo" noszonym" zapachu,  którego się nie zapomina. Wciąga i uzależnia. Jak się ją pozna nie sposób się bez niej obejść. Ja już nie potrafię! Odkąd jej używam, wzbogaciłam o jej aromat wiele potraw i nie wyobrażam ich sobie bez niej. Genialna do serów białych, jajek, sałatek, makaronów, warzyw, mięs na zimno i......  Och! mogłabym tak jeszcze i jeszcze.


Trufla czarna - foto Wikipedia


A oto mój przepis podstawowy:

  • 250 ml oliwy extra virgin
  • 3-4 plasterki trufli wielkości 2 zł

Pełną dojrzałość aromatu uzyskuje po 4 tygodniach.
Przechowujemy w temp. pokojowej.

Doskonale do aromatyzowania oliwy nadają się też nasze rodzime grzyby.
Najlepsze są suszone smardze, borowiki i maślaki.
Na 250 ml oliwy wystarcza susz z jednego dużego kapelusza - te większe i starsze mają mocniejszy aromat.

Niektóre przepisy z udziałem oliwy truflowej:

  1. Jajka po benedyktyńsku
  2. Sałatka ziemniaczana
  3. Chleb serowy






6 komentarzy:

  1. Jaki jest koszt takiej suszonej trufli ? Taka sklepowa jest dosć droga więc moze bardziej opłaci się samemu wyprodukować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukaj w dobrych delikatesach, albo zobacz tutaj: http://trufle-sklep.pl Czarne są bardziej aromatyczne i do oliwy najlepsze. Za jedna czarną truflę wielkości orzecha włoskiego w słoiczku musisz zapłacić min 30 zł. Białe są cztery razy droższe. Świeżych nie miałam okazji skosztować.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam do czynienia z truflami, chyba pora nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń
  4. Na początek kup oliwę truflową w sklepie. Jeśli będzie Ci smakować, dopiero kup truflę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam oliwe truflowa. Na poczatku uczucia mieszane, posmak i zapach paliwa. Z czasem docenilam..

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam oliwe truflowa. Na poczatku uczucia mieszane, posmak i zapach paliwa. Z czasem docenilam..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...