Ser domowy z orzechami włoskimi


To kolejna odsłona domowego białego serka.
Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich.
Zaraz po tym z suszonymi pomidorami jeden z najsmaczniejszych "korycińskich" jakie do tej pory zrobiłam.
Chrupiąco-skrzypiący w ustach, o orzechowym smaku, wyjątkowy. I bardzo umami.








Przepis prosty i błyskawiczny pod warunkiem, że mamy podpuszczkę
i
3 litry mleka, najlepiej prosto od krowy (ja nie zlewam śmietany!)
 jogurt naturalny z kulturami żywych bakterii - ok 200 ml
1 litr wody
1 łyżka soli kuchennej
1/3 szklanki obranych orzechów włoskich

Świeże mleko podgrzewam do temperatury 38-40 stopni.
Wlewam podpuszczkę w proporcjach zalecanych przez producenta rozmieszaną
w 50 ml wody i jogurt. Intensywnie mieszam.
Pozostawiam do czasu aż utworzy się skrzep. Trwa to ok 15-30 min.
Delikatnie kroję skrzep na kawałki wielkości 1 centymetra.
Doskonale nadaje się do tego ręczna trzepaczka. do piany.
Zręcznie nią manipulując można pokroić skrzep również w poprzek.
Całość pozostawiam do wystygnięcia. Następnie przekładam delikatnie skrzep na durszlak wyłożony gazą przesypując go jednocześnie orzechami i odstawiam do odcieknięcia na 1-2 godzin.
W międzyczasie odwracam serek na durszlaku żeby "złapał" kształt z obu stron.
Dobrze utwardzony umieszczam w solance sporządzonej  z 1litra wody i łyżki soli. Wkładam do lodówki. Rano serek jest gotowy.







Jeszcze mała uwaga dotycząca orzechów.
Warto je przed dodaniem namoczyć w gorącej wodzie i dwukrotnie przelać wrzątkiem celem pozbycia się gorzkiego smaku i ciemnego barwnika ich skórki. Orzechy nieco zmiękną ale pozostaną nadal chrupkie i nie pozostawią brzydkich brązowych plam w naszym serku.

Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda ten serek, na kanapeczkę pełnoziarnistą w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny! Muszę taki zrobić, koniecznie!
    Dziękuję za inspirację i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anna-Maria: Cała przyjemność po mojej stronie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wybornie z tymi orzechami

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaś; I jest przepyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawie wygląda:) Mam straszną ochotę wypróbować, uwielbiam sery!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie!
    Baaardzo fajny przepis :)
    Pozdraiwm Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Podpuszczkę można kupić na Allegro lun na stronie serowar.pl

      Usuń
  10. Ile sera wychodzi tak mniej więcej z 3 l mleka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...