Kogel mogel z chrzanem czyli sos do wigilijnego karpia bez ości Magdy Gessler


Przepis na ten sos podobnie jak na  wigilijnego karpia bez ości  Magdy Gessler 
jest rodem z lubelszczyzny.
Słodki, puszysty, doskonały nie tylko do ryb ale także do jaj, wędlin czy warzyw.
Najlepszy ze świeżo tartym chrzanem własnej roboty.

Korzenie  chrzanu obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. 
Starty zalewam schłodzonym, lekkim syropem z octu lub cytryny
W takiej postaci można go bardzo długo przechowywać  w lodówce
i używać w zależności od potrzeb z dowolnym dodatkiem.

Teraz wystarczy już tylko ukręcić puszysty kogel mogel z dwóch żółtek i cukru.
Dodać chrzan. Skosztować. Jeśli ostrość jest zadowalająca, dosolić do smaku. 
 I gotowe.









Spotkałam się z jeszcze z jedną wersją chrzanu z jajkiem pod ta samą nazwą, 
choć moim zdaniem nie ma nic wspólnego z koglem moglem. 
Ale sos jest bardzo smaczny, więc zanotowałam przepis.

Ugotować 2 jajka  na twardo  i oddzielić żółtka od białek. 
Żółtka utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę i dodać chrzan.
Dodać drobno pokrojone białko i słodką śmietanę, doprawić solą i białym pieprzem,
Dokładnie wymieszać i można podawać.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tym koglem-moglem, musi być ten sos przez to super delikatny i puszysty... wypróbuję na pewno...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...