Drożdżowy warkocz z wytrawnym nadzieniem.


Choć bardzo lubię piec to trudno w naszym domu trafić na słodkie wypieki lub desery. Jedyny tort jaki popełniłam w życiu to beza Pavlova.
Ale to była szczególna okazja :)
Mocno podduszana zrobię czasem jakąś rustykalną tartę z owocami lub crumble. Zwykle i tak nie do końca jest słodko. Ser pleśniowy, oliwki, słona beza lub słona bita śmietana, trochę czerwonego pieprzu lub gałka lądują w cieście. Dla równowagi.
Gruby nazywa to "podsikiwaniem"

Za to ciasta wytrawne uwielbiam i piekę z ogromną przyjemnością.
Często łapie sie na tym, że czytając jakis przepis na ciasto automatycznie zmieniam składniki i moja wyobraźnia już piecze keks z oliwkami, boczkiem i prażoną cebulką. 
Tak właśnie powstał jeden z moich ulubionych przepisów.
Pierwowzorem była strucla wielkanocna z potrójnym nadzieniem  serowo-makowo-orzechowym. Nigdy jej nie upiekłam wiec nie wiem czy jest dobra.
Za to swoja wersję pokochałam od pierwszego kęsa. Jest pyszna i zawsze się udaje.

Podaję ją zwykle jako dodatek do czerwonego barszczu lub czystego bulionu zaprawionego żółtkiem lub słodką śmietanką.






Drożdżowy warkocz z wytrawnym nadzieniem

Składniki na ciasto:

750 g mąki pszennej typ 500
4 jajka
250 ml mleka
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
12 g lub 24 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru

Z podanych składników zarabiamy ciasto.
Drożdże rozcieramy z cukrem i  4 łyżkami ciepłego mleka, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, resztę mleka, sól i roztrzepane jajka. Wyrabiamy do czasu aż przestanie się kleić do miski lub reki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy farsze.

Farsz pierwszy - cebulowy

2 cebule
50 ml słodkiej śmietany 30 -36%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Podlewamy śmietaną, krótko dusimy i odparowujemy nadmiar płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Farsz drugi - tapenada

150 g czarnych oliwek bez pestek
3-4 ząbki czosnku
4 fileciki anchois
2 łyżki kaparów marynowanych
30 g migdałów w płatkach
50 ml oliwy extra virgin
sól, pieprz

Oliwki, czosnek, kapary, anchois i oliwę miksujemy na pastę o lekko ziarnistej strukturze, dodajemy pokruszone w dłoni  migdały. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Farsz trzeci - serowy

80 g sera pleśniowego typu brie lub camembert
80 g sera z niebieską pleśnią
80 g sera mozzarella

Sery kroimy na cienkie plasterki lub drobno kruszymy.

Wyrośnięte ciasto ponownie przerabiamy. Dzielimy na trzy równe części i wałkujemy na prostokąty
Na każdym blacie rozkładamy inny farsz. Cebulowy i oliwkowy rozsmarowujemy łopatką, sery kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na cieście. Zwijamy rolady. Układamy obok siebie na papierze do pieczenia i zaplatamy warkocz jak na chałkę. Końce zlepiamy ze sobą i podwijamy pod spód. Wraz z papierem przenosimy na blachę do pieczenia lub umieszczamy w podłużnej formie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok 40 min. Posmarowane mlekiem i posypane płatkami migdałów pieczemy na środkowej półce piekarnika 45-50 min w temperaturze 180 st.

Smacznego!
i
zapraszam na wielkanocny konkurs z nagrodami






2 komentarze:

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...