Sól ziołowa


Gdy nadchodzi jesień i zaczynają się pierwsze przymrozki, ścinam  pozostałe zioła w ogrodzie i rozpoczynam "produkcję"  przypraw ziołowych. Robię mieszanki według klasycznych przepisów np: włoską czy prowansalską stosując oryginalna recepturę z regionu z którego pochodzą, ale także własne, nierzadko spontanicznie "na nosa"
Produktem ubocznym ale całkowicie zamierzonym  na bazie mieszanek ziołowych 
jest sól ziołowa.








Znakomity dodatek aromatyczny do potraw na zimno i na gorąco. Wyprodukowany ze świeżych, własnoręcznie wysuszonych i otartych ziół nie ma konkurencji.  Słoiczek takiej aromatycznej soli jest zaraz po pierniczkach najbardziej pożądanym  prezentem gwiazdkowym. Wystarczy dodać do wybranej mieszanki ziołowej soli gruboziarnistej.w proporcjach jedna miarka soli na jedną miarkę mieszanki i gotowe.
Najlepsza do tego celu jest gruboziarnista sól niejodowana do przetworów 
na przykład z Kłodawy

Oczywiście nie trzeba trzymać się ściśle receptury. 
Warto spróbować dostosować skład mieszanki do własnych upodobań. 
Użyć ziół, których aromat najbardziej lubimy lub najczęściej stosujemy.
Cudownie jest odkręcić słoiczek i poczuć zapach  letniego, 
ziołowego ogródka na zimowym talerzu.





3 komentarze:

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...