Bulion imbirowo-czosnkowy z klopsikami i zielonym groszkiem

Do rzadkości należy w naszym domu obiad składający się z dwóch dań. 
Zwłaszcza w tygodniu. Za to kombinacje w stylu "dwa w jednym" są u nas bardzo częstym gościem.

To jedna z moich ulubionych.

Spontaniczny, bliski związek bulionu i kotlecików mielonych, podkręcony egzotycznym smakiem imbiru i czosnku. Z nieśmiałym smakiem umami. Rozgrzewające i bardzo aromatyczne danko. 
Doskonałe na chłodne i deszczowe dni. 






Składniki dla 4 osób:


Kurczak lub jego elementy z kością w ilości ok 1 kg
włoszczyzna jak na rosół
2 liście laurowe, sól i pieprz
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 
1/2 łyżeczki wyciśniętego świeżego czosnku.

1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka kaszki manny
sól i pieprz
2-3 fileciki anchois

filiżanka zielonego groszku - u mnie świeży, ale może być też mrożony,
makaron lub małe kluseczki.

Kurczaka filetujemy.
Na kościach z dodatkiem włoszczyzny gotujemy lekki bulion. Przyprawiamy do smaku. Tuż przed zdjęciem bulionu z palnika dodajemy starty czosnek i imbir. Odcedzamy.

Surowe mięso mielimy przez grube sito, dodajemy jajko i podsmażoną cebulkę, fileciki anchois,
łyżkę kaszki manny, sól, pieprz do smaku. Formujemy klopsiki. 
Lekko spłaszczone smażymy na oliwie.

W międzyczasie gotujemy kluski a na minutę przed ich odcedzeniem dodajemy do garnka groszek. Odcedzamy.
Wszystko razem podajemy na jednym talerzu obficie posypane zieleniną.



8 komentarzy:

  1. Słyszałam że jada się bulion z groszkiem ale jakoś nigdy nie próbowałam,wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Konwalie; Mariola;
    Koniecznie spróbujcie. Jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie proste. Jakie kolorowe. I jak smakowicie się zapowiada. Wpisuje do zeszytu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga;Limonka; Są pyszne. Można dodać do farszu mięsnego kilka filecików anchois, zaostrzą klopsiki. Też pycha. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie w moim guście. Imbir dodatkowo rozgrzewa, a klopsiki sprawiają, że danie jest przyjemne i domowe. Dobre na przeziębienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...