Do rzadkości należy w naszym domu obiad składający się z dwóch dań.
Zwłaszcza w tygodniu. Za to kombinacje w stylu "dwa w jednym" są u nas bardzo częstym gościem.
To jedna z moich ulubionych.
Spontaniczny, bliski związek bulionu i kotlecików mielonych, podkręcony egzotycznym smakiem imbiru i czosnku. Z nieśmiałym smakiem umami. Rozgrzewające i bardzo aromatyczne danko.
Doskonałe na chłodne i deszczowe dni.
Składniki dla 4 osób:
Kurczak lub jego elementy z kością w ilości ok 1 kg
włoszczyzna jak na rosół
2 liście laurowe, sól i pieprz
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki wyciśniętego świeżego czosnku.
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka kaszki manny
sól i pieprz
2-3 fileciki anchois
filiżanka zielonego groszku - u mnie świeży, ale może być też mrożony,
makaron lub małe kluseczki.
Kurczaka filetujemy.
Na kościach z dodatkiem włoszczyzny gotujemy lekki bulion. Przyprawiamy do smaku. Tuż przed zdjęciem bulionu z palnika dodajemy starty czosnek i imbir. Odcedzamy.
Surowe mięso mielimy przez grube sito, dodajemy jajko i podsmażoną cebulkę, fileciki anchois,
łyżkę kaszki manny, sól, pieprz do smaku. Formujemy klopsiki.
Lekko spłaszczone smażymy na oliwie.
W międzyczasie gotujemy kluski a na minutę przed ich odcedzeniem dodajemy do garnka groszek. Odcedzamy.
Wszystko razem podajemy na jednym talerzu obficie posypane zieleniną.
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńSłyszałam że jada się bulion z groszkiem ale jakoś nigdy nie próbowałam,wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńKonwalie; Mariola;
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbujcie. Jest pyszny.
Jakie proste. Jakie kolorowe. I jak smakowicie się zapowiada. Wpisuje do zeszytu.
OdpowiedzUsuńAga;Limonka; Są pyszne. Można dodać do farszu mięsnego kilka filecików anchois, zaostrzą klopsiki. Też pycha. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńfajnie, z chęcią bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Zdecydowanie w moim guście. Imbir dodatkowo rozgrzewa, a klopsiki sprawiają, że danie jest przyjemne i domowe. Dobre na przeziębienia :)
OdpowiedzUsuń