Zatrzymać lato - bratki w cukrze

To już ostatnie bratki z mojego ogródka. 
Pozbawione letniego słońca, rosnące w "długim cieniu" stały się drobne i pastelowe.
Choć nie straciły nic ze swojej urody, giną na sałatkowych półmiskach zdominowane przez dorodne kwiaty cukinii i nasturcji.
Będę za nimi tęsknić.  Aż do zimowych deserów, kiedy to wrócą do mnie oszronione cukrem pudrem w towarzystwie bezy, owoców i bitej śmietany.







Zabieg utrwalania bratków  jest prosty. 
Wystarczy świeżo ścięte, suche kwiatki posmarować rozmąconym białkiem i oprószyć cukrem pudrem. Potem pozwolić im dokładnie wyschnąć.







5 komentarzy:

  1. Jak długo mogą być przechowywane, w jakich warunkach ? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w puszeczce po herbacie ( takiej płaskiej), przełożone papierem śniadaniowym.
    Wytrwają do następnych bratków. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentują, zimą jeszcze ładniej!

    życie & podróże
    gotowanie



    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...