Mazurek kajmakowy


 Klasyczny mazurek wielkanocny.
Mało pracochłonny pod warunkiem, że nie mamy w planie
bardzo wyszukanej dekoracji. 
Możemy po prostu rozsypać bakalie
w "artystycznym nieładzie" lub starannie ułożyć plasterki kandyzowanej pomarańczy
na ciepły kajmak i gotowe. 
I tak w mazurku najważniejsze jest ciasto. Musi być kruchutkie i maślane.
I to jest przepis na takie właśnie ciasto.








Składniki:

500 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
50 g cukru pudru - można dać więcej, nawet do 100 g
250 g masła
4 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany 

Ilość ciasta wystarcza na 2 blachy wielkości 25 na 34 cm

Mąkę przesiać, dodać masło, żółtka, cukier, śmietanę, posiekać nożem i szybko zagnieść,
Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia na placek grubości 0,5-0,7 mm
Przyciąć równe blaty i wykończyć brzegi skręconym wałeczkiem ciasta co skutecznie zabezpieczy naszą polewę przed wycieknięciem. Z papierem przełożyć na blachę i piec na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st przez 20 min.

Kajmak przygotowujemy z 2 puszek mleka skondensowanego słodzonego.
Zamknięte puszki, całkowicie zanurzone w wodzie gotujemy min 2 godziny.
Przestudzony kajmak wylewamy na ciasto i dekorujemy bakaliami.
Najlepsza będzie mieszanka ulubionych orzechów z suszonymi i kandyzowanymi owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...