To fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Znacznie mniej pracochłonna a równie pyszna.
Potrzebna nam będzie
jedna duża kapusta włoska, pekińska, rzymska (biała trzeba sparzyć żeby zdjąć liście.
400 g mielonej wieprzowiny
400 g mielonej wołowiny
3/4 szklanki surowego ryżu
2 jajka
1 duża cebula
1-2 litry bulionu - ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek
Gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty
Ryż gotujemy al dente w 3/4 szklanki wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min.
Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy.
Rozbieramy kapustę na liście i wycinamy z nich gruby rdzeń.
Mięso mielimy, łączymy z ryżem, cebulką, jajkami, przyprawiamy do smaku.
Na blacie rozkładamy gazę lub ściereczkę i układamy liście kapusty w okrąg.
Zaczynamy od tych największych.
Muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko"
Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm. Teraz rozkładamy farsz mięsny o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. Układamy kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą. Ostatnia warstwa mięsa ma formę kuleczki.
Teraz najważniejsze. Podnosimy gazę za rogi i formujemy zgrabną kapuścianą główkę. Zawiązujemy.
Gotujemy w bulionie ok 1/5 godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.
A ja dziś zrobiłam..pycha..zaraz wstawię na bloga..pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńByłam, widziałam. Doskonała!
OdpowiedzUsuńA mnie się zawsze taka kapusta kojarzyła z ogromną pracochłonnością :)) I w ten właśnie sposób już chyba dwa lata obiecuję sobie że zrobię.
OdpowiedzUsuńNo to czas się zabrać w końcu, bo faktycznie ani trudne ani pracochłonne, a zawsze coś innego niż gołąbki. Pozdrawiam cieplutko :)
utrica1; Spróbuj koniecznie. I jest naprawdę pyszna!
OdpowiedzUsuńniezapomniany smak!
OdpowiedzUsuńMarta; Musisz to powtórzyć:)
OdpowiedzUsuńnie jem mięsa, ale fajny pomysł...może jakaś wersja wege ;)?
OdpowiedzUsuńhttp://garybarbary.blogspot.com/
gary barbary; zobacz tutaj:
OdpowiedzUsuńhttp://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/2011/11/goabki-z-kasza-gryczana-pieczarkami-i.html
Możesz użyć tego farszu albo zrobić z cieciorki lub soczewicy np. z suszonymi pomidorami lub grzybami. Będzie pycha. W końcu kapusta to tylko opakowanie. Smacznego.
Skorzystalam z Twojego przepisu i powiem krotko "niebo w gebie". Zapraszam do mnie:]
OdpowiedzUsuńOglądając film NIEBO W GĘBIE zobaczyłam jak kucharka Mitterranda robi kapustę faszerowaną.Robiła to podobnie tylko w durszlaku.Nie znając przepisu,zaczęłam szukać w sieci itrafiłam na Ciebie.Dzięki.Robiłam taką kapustę już kilka razy,ale nie z włoskiej.Mój ślubny jej niestety nie lubi.Alina
OdpowiedzUsuńMyszunia, to jest jednak wyższa szkoła jazdy! Moja metoda jest prostsza, chociaż nie tak efektowna. Co do wspólnoty pieczeniarzy, to niestety, ja się nie nadaje - pomnij na mój chleb ukraiński na zakwasie, to zrozumiesz, dlaczego.
OdpowiedzUsuńCaUski tyż ;-)
Twój chleb ukraiński to mistrzostwo świata!
Usuń