Co było pierwsze? Jajko czy kura? Nadal nie wiemy. Ale jedno jest pewne.
Jajko jest symbolem budzącego się życia i radością wielkanocnego stołu.
I to od niego zaczynamy. Oczywiście na początek te święcone. Zgodnie z tradycją.
Co kto lubi i co kto ma.
Otwieramy lodówkę i puszczamy wodze świątecznej fantazji.
Odrobina cierpliwości, a spod naszych rąk wyjdą maleńkie dziełka sztuki będące prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
Otwieramy lodówkę i puszczamy wodze świątecznej fantazji.
Odrobina cierpliwości, a spod naszych rąk wyjdą maleńkie dziełka sztuki będące prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
Najlepsze dodatki do gotowanych jaj to wędzone ryby, dojrzewające wędliny, sery pleśniowe, topione i żółte, kolorowe oliwki, kapary i świeże warzywa.
Funkcję spoiwa miedzy jajkiem a dodatkiem doskonale spełniają wszelkiego rodzaju pasty na bazie serów, ryb i jajek, rozmaite pesto, majonez i ketchup.
Świeże zioła to wykańczający akcent dekoracyjny.
Funkcję spoiwa miedzy jajkiem a dodatkiem doskonale spełniają wszelkiego rodzaju pasty na bazie serów, ryb i jajek, rozmaite pesto, majonez i ketchup.
Świeże zioła to wykańczający akcent dekoracyjny.
Poniżej kilka moich ulubionych kombinacji faszerowanych jajek wielkanocnych
Z pastą twarogowo-tuńczykową i koperkiem
(na zdjęciu)
Z wędzonym pstrągiem i marynowanym grzybkiem na majonezie
Z tuńczykiem na czerwonym pesto z suszonych pomidorów i rukolą
Z kawiorem i cytryną
Z wędzonym łososiem na twarożku z zielonym marynowanym pieprzem i koperkiem
Z kremem z niebieskiego sera, pomidorkiem koktailowym i bazylią
Z krewetkami na serku topionym z czosnkiem
Z szynką dojrzewającą na zielonym pesto i czarna oliwką
Z pastą z wędzonej makreli i szczypiorkiem
Z tartym żółtym serem z czosnkiem i koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków