Ab ovo


Co było pierwsze? Jajko czy kura? Nadal nie wiemy. Ale jedno jest pewne.
Jajko jest symbolem budzącego się życia i radością wielkanocnego stołu. 
I to od niego zaczynamy. Oczywiście na początek te święcone. Zgodnie z tradycją.








Potem już hulaj dusza, piekła nie ma.
 Kolorowe, smakowite, z różnymi dodatkami i pastami.
Co kto lubi i co kto ma.
Otwieramy lodówkę i puszczamy wodze świątecznej fantazji.
Odrobina cierpliwości, a spod naszych rąk wyjdą maleńkie dziełka sztuki będące prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

 Najlepsze dodatki do gotowanych jaj to wędzone ryby, dojrzewające wędliny, sery pleśniowe, topione i żółte, kolorowe oliwki, kapary i świeże warzywa.
Funkcję spoiwa miedzy jajkiem a dodatkiem doskonale spełniają wszelkiego rodzaju pasty na bazie serów, ryb i jajek, rozmaite pesto, majonez i ketchup.
Świeże zioła to wykańczający akcent dekoracyjny.






Poniżej kilka moich ulubionych kombinacji faszerowanych jajek wielkanocnych


Z pastą twarogowo-tuńczykową i koperkiem
(na zdjęciu)

Z wędzonym pstrągiem i marynowanym grzybkiem na majonezie

Z tuńczykiem na czerwonym pesto z suszonych pomidorów i rukolą

Z kawiorem i cytryną

Z wędzonym łososiem na twarożku z zielonym marynowanym pieprzem i koperkiem

Z kremem z niebieskiego sera, pomidorkiem koktailowym i bazylią

Z krewetkami na serku topionym z czosnkiem

Z szynką dojrzewającą  na zielonym pesto i czarna oliwką

Z pastą z wędzonej makreli i szczypiorkiem

Z tartym żółtym serem z czosnkiem i koperkiem

Z anchois z kaparkami na paście jajecznej



Smacznego i wesołego jajka   




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...