Wielkanocna zupa cytrynowa


Zaraz po żurku i chrzanowej moja ulubiona zupa wielkanocna.
Orzeźwiająca, o subtelnym świeżym zapachu skórki cytrynowej.






Przygotowuje się ją błyskawicznie.

Proporcje dla czterech osób: 

Z jednej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Zagotowujemy litr bulionu.
W 100 ml śmietanki kremówki mieszamy energicznie trzepaczką z czterema żółtkami do połączenia składników. Wlewamy do bulionu i dodajemy skórkę. Podgrzewamy chwilę. Nie możemy zupy zagotować bo zważy nam się żółtko. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem i białym pieprzem. Przecedzamy.
Podajemy w miseczkach z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka lub grzankami.
Dekorujemy plasterkiem cytryny i zieleniną.
Najlepsza będzie kolendra ale można ja zastąpić natką  pietruszki lub szczypiorkiem.




Wesołych Świąt



4 komentarze:

  1. będę robiła na święta ;)
    pozdrawiam!
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa, nigdy takiej nie probowalam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna!
    Na pewno wypróbuję.
    U mnie też zupy.Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalny przepis :) jednak aby mógł zostać przyjęty do akcji, zgodnie z zasadami powinien zawierać link lub baner akcji :) Proszę o poprawkę, wtedy będę mogła go zaakceptować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...