Sałatka ziemniaczana


Najprostsza sałatka ziemniaczana jaką znam a zarazem nasza ulubiona.
Znakomity dodatek do mięs na zimno, ryb wędzonych, śledzi a także do grilla.
Prosta i szybka w wykonaniu.







Dodatek oliwy truflowej czyni ją oryginalną i wyrafinowaną w smaku.

  • 6 ziemniaków
  • 1/2 kalafiora
  • 6 jajek
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • sól, biały pieprz do smaku

Ziemniaczki gotujemy w mundurkach (młodych nie obieramy), Jeszcze lepiej jak zostaną nam z wczorajszego obiadku. 
Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy al dente, jajka na twardo. 
Ziemniaki, jajka i cebulkę kroimy w grubą kostkę, łączymy z kalafiorem, majonezem i oliwą, przyprawiamy do smaku i gotowe. 

Jeśli zamienimy kalafiora na solonego śledzia dostaniemy równie pyszną i prostą sałatkę śledziową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...