Prosty i szybki deser a zarazem elegancki i bardzo pyszny.
Jabłuszka pieczone w oddzielnych foremkach, doskonałe do serwowania jako deser lub podwieczorek dla małych i dużych łasuchów.
Potrzebne bedą:
Średniej wielkości jabłka
rodzynki lub skórka pomarańczowa
miód lub syrop klonowy
masło
cynamon lub anyż
ciasto francuskie (opcjonalnie)
Bierzemy tyle jabłuszek ilu gości lub mufinkowych dołków, myjemy i wydrążamy. Układamy w zagłebieniach foremki a wydrążone dziurki wypełniamy namoczonymi w rumie rodzynkami lub kandyzowana skórką pomarańczowa. Zalewamy łyżką miodu lub syropu klonowego, nakładamy łyżeczkę masła, posypujemy cynamonem. W wersji luksusowej można przykryć jabłko plasterkiem ciasta francuskiego ( może być gotowe) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min.
Serwujemy ciepłe, polane odrobiną miodu lub syropu klonowego.
jestem pod wrazeniem, jeszcze nigdy jablka nie wygladaly dla mnie tak kuszaco..pozdr
OdpowiedzUsuńKwadratowe jabłka... No niezłe :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka z dodatkiem cynamonu! świetny przepis;)
OdpowiedzUsuńI świetny blog!