Jabłuszka pieczone w mufinkowych foremkach



Prosty i szybki deser a zarazem elegancki i bardzo pyszny. 
Jabłuszka pieczone w oddzielnych foremkach, doskonałe do serwowania jako deser lub podwieczorek dla małych i dużych łasuchów. 

Potrzebne bedą: 
Średniej wielkości jabłka 
rodzynki lub skórka pomarańczowa 
miód lub syrop klonowy 
masło 
cynamon lub anyż 
ciasto francuskie (opcjonalnie) 

Bierzemy tyle jabłuszek ilu gości lub mufinkowych dołków, myjemy i wydrążamy. Układamy w zagłebieniach foremki a wydrążone dziurki wypełniamy namoczonymi w rumie rodzynkami lub kandyzowana skórką pomarańczowa. Zalewamy łyżką miodu lub syropu klonowego, nakładamy łyżeczkę masła, posypujemy cynamonem. W wersji luksusowej można przykryć jabłko plasterkiem ciasta francuskiego ( może być gotowe) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min. 
Serwujemy ciepłe, polane odrobiną miodu lub syropu klonowego. 





3 komentarze:

  1. jestem pod wrazeniem, jeszcze nigdy jablka nie wygladaly dla mnie tak kuszaco..pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwadratowe jabłka... No niezłe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jabłka z dodatkiem cynamonu! świetny przepis;)
    I świetny blog!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...