Gęś na Świętego Marcina



Gęś pieczona podawana na Świętego Marcina - Polska gęś owsiana
Zupełnie zapomniana, niedoceniana, najlepsza rasy rypińskiej lub kołudzkiej. Tradycyjnie pieczona, nadziewana owocami, podawana z modrą kapustą. Pycha. 
Już pora by wróciła na nasze stoły. 






Jedna gęś wystarczy dla sześciu, ośmiu osób. Sprawiona i umyta, nasolona, natarta sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, czosnkiem i tymiankiem, powinna poleżeć przez noc w chłodnym miejscu. 


Następnego dnia przygotowujemy nadzienie. Moczymy suszone śliwki i rodzynki w porto lub brandy przez godzinę, odciskamy. Kroimy jabłka na ćwiartki, siekamy pietruszkę, kroimy bułkę lub chałkę w kostkę (jak na grzanki), łączymy wszystkie składniki farszu z roztopionym masłem, solimy i pieprzymy, dodajemy majeranku. Nadziewamy gęś. Spinamy lub zaszywamy tuszkę, smarujemy gęsim smalcem lub sklarowanym masłem, układamy w brytfannie na brzuchu, podlewamy szklanką wody i pieczemy ok 1 godziny w temp. 180 stopni. Po tym czasie przewracamy gęś, nakłuwamy przy udach i pieczemy jaszcze 1,5 do 2 godzin w temp. 160 stopni polewając cały czas sosem spod pieczeni i uzupełniając wodą. Na 15 min przed końcem pieczenia smarujemy miodem z cytryną. 


Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy gęsi odpocząć 15 min. Zanim pokroimy.
Chwalimy się i pokazujemy gościom nasze dzieło. 
I do ataku. Tradycyjnie podajemy z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą lub 
z zasmażanymi buraczkami. Ale można też bardziej wytrawnie.
Z pieczonymi warzywami sezonowymi i grzankami.

Potrzebne nam będzie: 

jedna gęś 
sól 
pieprz 
czosnek 
tymianek 
ocet balsamiczny lub cytryna 
dwie łyżki miodu 
gęsi smalec lub masło 

Na nadzienie: 

duża bułka lub pół chałki 
pół paczki masła 
2 jabłka 
100 g suszonych śliwek 
2 garści rodzynek 
pęczek pietruszki 
łyżeczka majeranku 
sól 
pieprz 
50 ml porto 


A tutaj:



2 komentarze:

  1. Podoba mi się farsz do tej gęsi.
    Może go wykorzystam na święta.
    Bo u mnie gęsi to ulubiony drób.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Diekuje za przepis. Wzbogacilam farsz o ugotowane slodkie ziemniaki.
    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...