Ostatnio bez przerwy chodzą za mną truskawki.
Albo wpadną z ciastem, albo utopią się w zupie.
Najczęściej są w jednak w sałatce i te najbardziej do mnie się kleją.
Ale nie mam im za złe, że mnie prześladują
Wiem, że pochodzą, pochodzą, aż w końcu sobie pójdą. A mnie będzie żal.
Ale żeby żal był mniejszy to jeszcze jeden, choć z pewnością nie ostatni truskawkowy eksperyment tego sezonu.
Orzeźwiająca sałatka z wyraźnym aromatem pieprzu i miodowo- balsamicznej słodyczy.
I bardzo truskawkowa. Doskonała.
Orzeźwiająca sałatka z wyraźnym aromatem pieprzu i miodowo- balsamicznej słodyczy.
I bardzo truskawkowa. Doskonała.
Składniki na sałatkę dla dwóch osób:
garść listków rukoli
garść listków roszponki
10-12 truskawek
kilka płatków koziego sera dojrzewającego lub miękkiego - nie ma znaczenia, chodzi o smak
kilka wiórków otartej skórki ze świeżej limonki
10-12 kulek czerwonego lub zielonego pieprzu marynowanego
2 gałązki świeżego tymianku
składniki na sos:
25 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini
25 ml oliwy z oliwek extra vergine Four Peppers Monini
25 ml miodu
25 ml octu balsamicznego
1 łyżka zalewy z marynowanego pieprzu
sól do smaku
Składniki sosu wymieszać starannie ze sobą na gładką emulsję.
Ułożoną warstwami w kolejności podanych składników sałatkę skropić sosem.
Natychmiast podawać.
oryginalnie i bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń