Chłodnik truskawkowy


Lato, choć niechętnie i na krótko, to jednak wpadło do nas w ostatni weekend.
A jak lato wpada to zwykle jest chłodnik.
Tym razem był truskawkowy.
Narodził się z miłości do truskawek, Włoch i podróży.
Wbrew pozorom nie była to słodka zupa owocowa ale wytrawny o wyrafinowanym smaku chłodnik. Orzeźwiający i bardzo aromatyczny.
Owocowa świeżość skoncentrowana w syropie z granatów w połączeniu z delikatnie wyczuwalnym anyżowym smakiem fenkułu i ostrością chilli nadała mu niepowtarzalny i egzotyczny charakter. Dodatek oliwy spoił wszystkie składniki, czyniąc go gładkim i jedwabistym. A truskawkowa "różowość" za sprawą octu balsamicznego zmieniła się w kolor babcinych korali.
Nie mogliśmy mu się oprzeć. Naprawdę. Musicie spróbować.






Składniki na cztery porcje:

150 ml  oliwy z oliwek extra vergine Monini
500 g świeżych, odszypułkowanych truskawek
1duży ogórek obrany ze skórki i pozbawiony pestek
2 papryki czerwone lub żółte bez pestek
1 papryczka chilli bez pestek
2 bulwy kopru włoskiego pozbawione twardego rdzenia
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka syropu z granatów
sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
100 g prażonych płatków migdałowych.
Kilka listków bazylii do przybrania


Pokrojone warzywa i owoce umieśćcie w malakserze. Na najwyższych obrotach miksujcie do otrzymania jednolitej masy. Jeśli nie dysponujecie dobrym sprzętem, przecedźcie masę przez sito pozbywając się skórek i pestek. Następnie dodajcie pozostałe składniki: syrop z granatów, ocet balsamiczny i koncentrat pomidorowy. Na koniec oliwę, która połączy całość i nada jej gładką i jednolitą konsystencję. Jeszcze raz włączcie malakser. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolicie mniej gęsty możecie dolać trochę przegotowanej wody. Odstawcie do lodówki minimum na godzinę

Serwujcie lekko schłodzony, skropiony oliwą, z kawałkami truskawek i prażonymi migdałami, udekorowany listkami bazylii.



Adaptacja przepisu na Thermomix






Składniki z wyjątkiem migdałów i bazylii umieścić w naczyniu miksującym
- czas 10 s/obr 7 z kopystką




8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie niebanalne połączenia owoców i warzyw w zupie. Bardzo ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, właśnie dołączyłam moje przepisy do Twojej akcji:)
    Link tutaj: http://kucharnia.blogspot.com/2012/06/urodzinowe-tu-i-tam-nr-24-cae-w-patach.html
    W tym wpisie są właściwie trzy przepisy:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za udział w akcji. Wpadaj częściej, będzie mi bardzo miło (-:

      Usuń
  3. Anna-Maria; byłam tam już. Pięknie pachnie:) I jeszcze raz. Sto lat!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna! Przepis mnie zaintrygował i nie mogłam się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj. Cieszę się, że Ci smakowało.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...