Nie przepadam za białą rybą morską ale czasem trzeba ją zjeść.
Zwłaszcza jak się jest na diecie. Dlatego dziś rozum zdecydował.
Na obiad cytrynowe kwasy tłuszczowe Omega-3 na parze, ułożone na liściach sałaty.
200 g surowej, białej ryby morskiej
2 duże liście sałaty masłowej
1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta otartej skórki
pół łyżeczki masła wymieszanego ze startą skórką cytrynową
pesto z rukoli
dowolna zielenina - u mnie świąteczna rzeżucha
Cenną rybkę układamy na liściach sałaty i umieszczamy na sicie do parowania.
Zakrywamy pokrywką i gotujemy 10 min.
Po tym czasie ryba wygląda tak samo jak przedtem. Czyli nijak.
Zakrywamy pokrywką i gotujemy 10 min.
Po tym czasie ryba wygląda tak samo jak przedtem. Czyli nijak.
Tylko sałata zmieniła się w wodorosty.
Żeby oszukać zmysły musimy danie skropić cytryną i posmarować pesto.
Żeby oszukać zmysły musimy danie skropić cytryną i posmarować pesto.
No i jeszcze odrobinkę masełka ze starta skórką cytrynową na koniec.
Teraz już nadaje się do jedzenia.
Na zdrowie!
Teraz już nadaje się do jedzenia.
Na zdrowie!
Do naczynia miksującego wlać 500 ml wody
Gotować filety na przystawce varoma - czas 25 min / obr 1
Ten dorsz bardzo mnie przekonuje!
OdpowiedzUsuń