Czas na dietę - kapuśniak z kapusty włoskiej

Kapuśniak to chyba najpopularniejsza zupa dietetyczna. 
Całkiem smaczna i bardzo sycąca.
Dzisiejszy z kapusty włoskiej.  Ale może być też z białej albo kiszonej. 
Niskokaloryczna.   250 ml = 90 kcal

Bardzo prosta w przygotowaniu

Składniki na cztery do sześciu porcji

1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 główki dużej kapusty włoskiej
2 pokrojone w piórka cebule
2  papryki pokrojone w paski
2 ząbki czosnku
 jedna puszka pomidorów bez skórki 
Gorąca woda 1-1,5  litra - ilość zależy od gęstości jaką chcemy otrzymać
2 liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku, pieprz, 
odrobina soli ziołowej

Cebulkę podsmażamy na oliwie na złoty kolor. 
Dokładamy pozostałe warzywa i przyprawy. 
Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 min. Doprawiamy do smaku i zjadamy.









więcej tutaj:

2 komentarze:

  1. Wygląda kolorowo i ładnie, jestem pewna, że skusi nawet tych nieliczących kalorii.

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę bym tę zupkę "utuczyła" ;)
    i ugotowała w ogrodzie, nad ogniskiem, w kociołku
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...