Kapuśniak to chyba najpopularniejsza zupa dietetyczna.
Całkiem smaczna i bardzo sycąca.
Dzisiejszy z kapusty włoskiej. Ale może być też z białej albo kiszonej.
Niskokaloryczna. 250 ml = 90 kcal
Bardzo prosta w przygotowaniu
Składniki na cztery do sześciu porcji
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 główki dużej kapusty włoskiej
2 pokrojone w piórka cebule
2 papryki pokrojone w paski
2 ząbki czosnku
jedna puszka pomidorów bez skórki
Gorąca woda 1-1,5 litra - ilość zależy od gęstości jaką chcemy otrzymać
2 liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku, pieprz,
odrobina soli ziołowej
Cebulkę podsmażamy na oliwie na złoty kolor.
Dokładamy pozostałe warzywa i przyprawy.
Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 min. Doprawiamy do smaku i zjadamy.
Wygląda kolorowo i ładnie, jestem pewna, że skusi nawet tych nieliczących kalorii.
OdpowiedzUsuńtrochę bym tę zupkę "utuczyła" ;)
OdpowiedzUsuńi ugotowała w ogrodzie, nad ogniskiem, w kociołku
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
:)