Roladki schabowe z kapustą pekińską na parze.


Pyszne dietetyczne danko. Proste i szybkie.
Wystarczy zbić kotlety - u mnie schabowe ale można je zastąpić polędwiczką lub filetem z kurczaka bądź indyka, przyprawić ziołami, posmarować pesto lub dodać starty ser żółty.
Układać na liściu kapusty pekińskiej lub włoskiej, pozbawionym najgrubszej części i zawijać razem w zgrabne roladki. Przewiązać bawełnianym sznureczkiem i gotować na parze 30 min.
Soczyste i kruche roladki podawać z ryżem, polane roztopionym masłem lub ulubionym sosem
Doskonałe są z chińskim sosem słodko-kwaśnym z chilli. Nasze ulubione.






Pycha!




Adaptacja przepisu na Thermomix





Do naczynia miksującego wlać 900 ml wody, wsypać 1i 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oliwy.
Założyć koszyczek i odważyć ryż ( 70 g/os ), przepłukać i ponownie umieścić w naczyniu.
Roladki ułożyć na varomie, Całość gotować - czas 20 min / 100*C / obr 4
Odłożyć ryż i roladki na półmisek.
W naczyniu miksującym pozostawić ok 50 ml wody pozostałej po gotowaniu ryżu.
Dodać łyżkę masła i zieleninę - mix 15 s / obr 6
Polać powstałym sosem i podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...