Garlic knots - czosnkowe bułeczki


Cudowne bułeczki. 
Przepis na nie można znaleźć na wielu blogach. Ostatnio bardzo modne w sieci. 
Wszyscy, którzy je piekli, zgodnym chórem twierdzą, że to najlepsze, jakie jedli. 

 Zdradzę Wam sekret!  Mogą być jeszcze lepsze!

Wystarczy zastąpić naszą rodzima mąkę pszenna włoską mąką grano tenero "00" lub "0"
Można ją już dostać w polskich sklepach w cenie ok. 5-6 zł za kg.

Spróbujcie koniecznie.





Ciasto

500 g mąki 
7 g suchych drożdży
10 g cukru
60 ml mleka
270 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek


Na glazurę

3 łyżki masła
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku
szczypta grubej soli


Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić żeby ruszyły.

Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, wodę, oliwę i sól. Wyrobic gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoic swoją objętość.

Następnie przerobić ciasto raz jeszcze i podzielić na 12 równych części.
Uformować z nich wałeczki takiej długości, aby dały sie zawiązać w supeł.
Końcówki zawijać do środka, jedną na wierzch, drugą pod spód.

Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając miejsce na ponowne wyrośnięcie.
Posmarowane glazurą z roztopionego masła, posiekanego drobno czosnku i ziół, posypane gruba solą
piec w temperaturze 180 st 18-20 min.

Pyyycha!

7 komentarzy:

  1. Boję się, że jak ich spróbuję, to nie będę mogła bez nich żyć;D Na pewno smakują obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. przymierzam się do nich juz od jakiegos czasu... Muszę je w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny; Koniecznie zróbcie. Najlepiej z włoską mąką! Super!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. czekam na banerek biegowy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. eater; Banerek na blogu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam zrobiłam bułeczki z Twojego przepisu i okazały się pyszne, że aż umieściłam je usiebi na blogu. Jakbyś miała ochotę zobaczyć jak wyszły zapraszam http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/02/pyszne-czosnkowe-bueczki.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...