Muffiny z kozim serem i boczkiem


Uwielbiam  robić muffiny. To idealne tworzywo do zabawy ze smakiem. Dają nieskończoną możliwość eksperymentowania w komponowania składników. Mogą być słodkie, wytrawne, pikantne i jakie tylko chcecie. Przyjmują wszystko. A im mniej się przykłada staranności do ich wykonaniu tym lepszy efekt.
Wystarczy  trzymać się podstawowej zasady. Składniki suche mieszamy w jednej misce wraz z dodatkami, a mokre w drugiej. Następnie przelewamy mokre do suchych, mieszamy krótko i niedbale.  I to wszystko. Powinny zostać grudki. Wymieszane zbyt dokładnie ciasto nie wyrasta i jest twarde. Foremki lub papilotki napełniamy jednakowa ilością ciasta - ja to robię za pomocą łyżki do lodów. Smarujemy masłem lub mlekiem, posypujemy ziarnem lub chrupkami. Wszystko w zależności od upodobań i smaku.
Pieczemy 20 min w temp ok 200 st C - zależy od piekarnika.










Proporcje składników na ciasto podstawowe - 12 foremek

375 g mąki – mogą być wszystkie rodzaje
250 ml płynu – mleko, piwo, woda, kefir, maślanka, bulion
125 g tłuszczu – masło, olej, margaryna, smalec
2 jajka
Szczypta soli.
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 op. drożdży
½ szklanki cukru  ( do wersji na słodko) – lub miodu,  syropu
Dodatki smakowe w dowolnych proporcjach, nie więcej niż 250 g  razem - wg uznania np: owoce, warzywa, sery, wędliny, bakalie, ziarna, przyprawy i co tylko przyjdzie nam do głowy!









A to przepis na wytrawne muffiny z kozim serem i wędzonym boczkiem, 
moje ulubione, jak wszystko co niesie za sobą składnik umami.
Doskonałe jako dodatek do zup kremowych, barszczyków, bulionów. 
Spisują się też świetnie w charakterze drugiego śniadania do pracy.


Potrzebne będą dodatki:

Twardy, długodojrzewający ser kozi pokrojony w kostkę.
Podsmażony boczek wędzony pokrojony w kostkę
1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu

Przygotowujemy ciasto i dodatki wg proporcji jak wyżej.

Miska sucha:
Maka pszenna, proszek do pieczenia, sól + dodatki

Miska mokra:
Mleko, roztopione masło, jajka



Smacznego!

1 komentarz:

  1. muszą być przepyszne z czerwonym barszczykiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...