Uwielbiam robić muffiny. To idealne tworzywo do zabawy ze smakiem. Dają
nieskończoną możliwość eksperymentowania w komponowania składników. Mogą być słodkie, wytrawne,
pikantne i jakie tylko chcecie. Przyjmują wszystko. A im mniej się przykłada staranności do ich wykonaniu tym lepszy efekt.
Wystarczy trzymać się podstawowej zasady. Składniki
suche mieszamy w jednej misce wraz z dodatkami, a mokre w drugiej. Następnie przelewamy mokre do
suchych, mieszamy krótko i niedbale. I to wszystko. Powinny zostać grudki.
Wymieszane zbyt dokładnie ciasto nie wyrasta i jest twarde. Foremki lub
papilotki napełniamy jednakowa ilością ciasta - ja to robię za pomocą łyżki do lodów. Smarujemy masłem lub mlekiem, posypujemy ziarnem lub chrupkami. Wszystko w zależności od upodobań i smaku.
Pieczemy 20 min w temp ok 200 st C - zależy od piekarnika.
Pieczemy 20 min w temp ok 200 st C - zależy od piekarnika.
375 g mąki – mogą być wszystkie rodzaje
250 ml płynu – mleko, piwo, woda, kefir, maślanka, bulion
125 g tłuszczu – masło, olej, margaryna, smalec
2 jajka
Szczypta soli.
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 op. drożdży
½ szklanki cukru ( do
wersji na słodko) – lub miodu, syropu
Dodatki smakowe w dowolnych proporcjach, nie więcej niż 250
g razem - wg uznania np: owoce, warzywa, sery, wędliny, bakalie,
ziarna, przyprawy i co tylko przyjdzie nam do głowy!
A to przepis na wytrawne muffiny z kozim serem i wędzonym boczkiem,
moje ulubione, jak wszystko co niesie za sobą składnik umami.
Doskonałe jako dodatek do zup kremowych, barszczyków, bulionów.
Spisują się też świetnie w charakterze drugiego śniadania do pracy.
Potrzebne będą dodatki:
Twardy, długodojrzewający ser kozi pokrojony w kostkę.
Podsmażony boczek wędzony pokrojony w kostkę
1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu
Przygotowujemy ciasto i dodatki wg proporcji jak wyżej.
Miska sucha:
Maka pszenna, proszek do pieczenia, sól + dodatki
Miska mokra:
Mleko, roztopione masło, jajka
Smacznego!
muszą być przepyszne z czerwonym barszczykiem
OdpowiedzUsuń