To danie z kategorii minimum pracy - maksimum zadowolenia
Robi się je błyskawicznie, w większości z gotowych składników.
Jest kolorowe, cudownie pachnące. lekko słodkie.
Uwielbiają je szczególnie dzieci.Ostatnio testowane na Zyziu zaliczyło kolejną gwiazdkę.
Porcja dla 4-6 osób
4 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w paski lub kostkę
1 duża cebula pokrojona w piórka
50 g świeżego imbiru
1 trawa cytrynowa (tylko biała część) lub skórka z limonki
4 ząbki czosnku
1 puszka ananasów w zalewie
1 mała puszka mleczka kokosowego (ok. 100 ml)
2 łyżeczki curry (proszek lub pasta)
1 pęczek świeżej kolendry
klarowane masło do smażenia
klarowane masło do smażenia
sól, pieprz,
chilli (opcjonalnie dla tych co lubią ostro)
Filety marynuję w soku z ananasa min 1/2 godz.
Osuszam i podsmażam, dodaję cebulkę, czosnek, imbir i trawę Rumiane zalewam sokiem z ananasa, w którym marynowało się mięso. Doprawiam solą , pieprzem i curry, Duszę parę minut aż mięso będzie miękkie a część płynu odparuje. Dodaję ananasy w plasterkach lub krojone. Na koniec wlewam mleczko kokosowe, gotuję jeszcze tyko chwilkę aż sos zgęstnieje. Mleko kokosowe długo gotowane traci aromat.
Podaję z ryżem, kuskusem lub kluseczkami, posypane świeżą kolendrą.
W wersji na bogato można przyrządzić ryż z dodatkami np: wiórkami kokosowymi, orzechami, suszonymi morelami lub rodzynkami czy słodką kukurydzą.
Adaptacja przepisu na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewam 900 ml wody,
do koszyczka wypłukany i odważony ryż (70 g /os)
Na varomie układam zamarynowane mięso, na przystawce ananasy
Gotuję - czas 20 min / 100*C / obr 4
Wyjmuję koszyczek, przekładam ryż na przystawkę.
Odkładam w ciepłe miejsce lub pozostawiam na naczyniu w trakcie gotowania sosu.
Wylewam wodę, nie myję naczynia.
Wrzucam cebulę, czosnek, imbir i trawę. - mix 5 s / obr 7
Zgarniam składniki ze ścianek naczynia, dodaję masło klarowane,
smażę - czas 5 min / obr łyżka
Wlewam sok z ananasa w którym marynowało się mięso, zakładam miarkę
- mix 5 s / obr 7
następnie mleko kokosowe i przyprawy, gotuję - czas 5 min / obr / 1
Do naczynia miksującego wlewam 900 ml wody,
do koszyczka wypłukany i odważony ryż (70 g /os)
Na varomie układam zamarynowane mięso, na przystawce ananasy
Gotuję - czas 20 min / 100*C / obr 4
Wyjmuję koszyczek, przekładam ryż na przystawkę.
Odkładam w ciepłe miejsce lub pozostawiam na naczyniu w trakcie gotowania sosu.
Wylewam wodę, nie myję naczynia.
Wrzucam cebulę, czosnek, imbir i trawę. - mix 5 s / obr 7
Zgarniam składniki ze ścianek naczynia, dodaję masło klarowane,
smażę - czas 5 min / obr łyżka
Wlewam sok z ananasa w którym marynowało się mięso, zakładam miarkę
- mix 5 s / obr 7
następnie mleko kokosowe i przyprawy, gotuję - czas 5 min / obr / 1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków