Wariacje na temat - foie gras


Fałszywe foie gras, czyli parfait z gęsich wątróbek

Ten przepis nie ma nic wspólnego z oryginalnym foie gras po za tym, że jest równie pyszny. Za to sto razy tańszy. Bez udziału stłuszczonej wątroby biednych, na siłę tuczonych gęsi.
Może być przebojem kulinarnym każdego party. Podany na krakersach czy pumperniklu, udekorowany żurawiną lub orzechami, stanowi doskonałą przekąskę.
Doskonale sprawdzi się w roli wielkanocnego pasztetu.

Proporcje składników są bardzo ważne. Nie zmniejszajcie ilości masła.
Pasztet ma być maślany i kremowy.
I trzeba pamiętać , że „ważność” tego produktu to max 5 dni.

A oto przepis:

250 g wątróbki gęsiej ( może być kurza)
1 duża cebula
1 paczka masła (250 g)
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50 ml porto (może być brandy lub whisky)

Wątróbkę pozbawiamy żyłek i przewodów, myjemy, moczy w mleku.
Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, wrzucamy wątróbkę, dusimy na wolnym ogniu ok 7-8 min. Podlewamy porto. Odparowujemy płyn i schładzamy całość.
Wątróbkę z cebulką przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Dodajemy masło o temperaturze pokojowej i jeszcze chwilkę miksyjemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umieszczamy pasztet w dowolnej formie lub zawijamy w folię, formująć baton, zakręcając końce jak cukierki. Po schładzeniu w lodówce twardnieje i daje się kroić jak pasztetowa.

Pyyycha!








Adaptacja przepisu na Thermomix





Cebulę wkładamy do naczynia miksującego - mix  5s / obr 7
Zgarniamy cebulę ze ścianek naczynia, 
dodajemy porto i 50 g masła - czas 7 min / varoma / wsteczna łyżka bez miarki
Dodajemy wątróbkę pokrojoną w kostkę - czas 5 min / varoma / obr 1
Studzimy całość.
Dodajemy pozostałe masło i przyprawy - mix 30 s / obr 5
Zgarniamy ze ścianek naczynia, ponownie - mix 15 s / obr 5




7 komentarzy:

  1. Świetna sprawa:) Nie lubię wątróbki, ale w pasztecie jadam. I myślę, że na gęsią lub kaczą (widziałam, jak Karol Okrasa robił), to pewnie bym się skusiła. Chyba to poprzedszkolna trauma, gdzie wątróbka była twarda i ble. Proszę dodać banerek akcji gęsinowej:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. na zdjęciu widać serce drobiowe w bulionie, a mowa jest o pasztecie z wątróbki... . Dodam, że foie gras robi się z ODTŁUSZCZONYCH ( tzw. chudych ) wątróbek.
    ps.: zazwyczaj w pasztecie znajduje sie bułka tarta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonim; I więcej nic nie dodawaj! Poczytaj tu i tam i gdzie się tylko da. Na temat foie gras oczywiscie. Może zobaczysz różnicę między otłuszczonymi a odtłuszczonymi i dowiesz się więcej o bułce tartej.
    A post i zdjęcie jest w kategorii podroby. I wariacje. Pozdrawiam.
    PS.
    Co TY? Nie możesz spać?
















    OdpowiedzUsuń
  4. Foie gras to chora wątroba gęsi lub kaczki, która była karmiona na siłę kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury o długości 20 – 30 cm, wprowadzonej poprzez gardło aż do żołądka. Aby zmusić organizm ptaka do wyprodukowania foie gras, musi on otrzymać dużą porcję kukurydzy w czasie kilku sekund. Na skutek tego wątroba staje się prawie dziesięć razy większa niż normalna, a u ptaka rozwija się choroba - marskość wątroby. Ogromna ilość podawanego ptakom pokarmu powoduje u nich niewyobrażalny ból związany nie tylko z formą karmienia, ale również z chorobą, na którą przez to cierpią. Ptaki często miotają się podczas wprowadzania rury do ich gardeł, co w niektórych przypadkach prowadzi do duszenia się i śmiertelnego przedziurawienia szyi.(...)"

    Jak powstaje fois gra pokazuje film PETY, którego narratorką jest aktorka Kate Winslet.

    Produkcja foie gras jest nielegalna w 16 krajach Europy (m.in. w Wielkiej Brytanii‚ Irlandii‚ we Włoszech‚ Danii‚ Niemczech‚ Szwecji‚ Norwegii‚ Szwajcarii) w tym i w Polsce. Głos w tej sprawie zabrał już jakis czas temu także Karol, książę Walii. Jego Wysokość wykluczył foie gras ze swego stołu, a nawet chciał odebrać tytuł królewskiego dostawcy delikatesom‚ które w ofercie miały "rarytas". Gubernator Schwarzenegger zabronił produkcji i sprzedaży foie gras w Kalifornii. Benedykt XVI w 2002 roku‚ jeszcze jako kardynał Ratzinger, wypowiedział się w tej sprawie, stwierdzając‚ że przymusowe karmienia gęsi jest „poniżające i wydaje się przeczyć relacji wzajemności‚ którą znajdujemy w Biblii”.

    Około 75 procent produkcji światowej foie gras odbywa się we Francji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie widzę związku. Zadałeś sobie trud żeby przeczytać post?

      Usuń
  5. Hie hie... Chłop to u nas ciemny jest...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie super sprawa jedyne co mi nie pasuje w tym przepisie to propozycja zastąpienia wątroba drobiowa bez urazy ale to profanacja tradycyjnego i wyjątkowego dania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...