Dzisiaj Halloween więc będzie zupa dyniowa.
Zrobię ją po raz pierwszy w życiu z wyhodowanej przez siebie dyni.
W wersji na ostro, z imbirem, curry i mleczkiem kokosowym.
W wersji na ostro, z imbirem, curry i mleczkiem kokosowym.
Rozgrzewającą, o egzotycznym aromacie i smaku. Pyszną
Podaję proporcje dla 6 osób
600 g miąższu dyni
400 g obranych ziemniaków
jedna cebula
jedna cebula
kilka ząbków czosnku - według uznania
świeży imbir - nie każdy go lubi, ja daję ok 80 g
Puszka mleka kokosowego
1 litr bulionu warzywnego.
1 łyżeczki przyprawy curry, chilli
Oliwa z oliwek, sól do smaku
Czosnek i imbir grubo posiekane podsmażam przez chwilę na oliwie,
wrzucam wcześniej upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki,
zalewam bulionem i duszę do miękkości. Trwa to ok 15 min.
zalewam bulionem i duszę do miękkości. Trwa to ok 15 min.
Rozgotowane warzywa rozdrabniam blenderem.
Wlewam mleko lub śmietankę kokosową, doprawiam solą, dodaję przyprawy.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczam ją przegotowaną wodą.
Jako dodatku do kremu możemy użyć grzanek lub groszku ptysiowego,
pestek dyni, wiórków kokosowych lub płatków migdałowych,
bitej śmietany, oliwy z pestek dyni,
wytrawnych bezików, posiekanej kolendry i jadalnych kwiatków -
w zależności od fantazji i zasobności spiżarni.
Adaptacja przepisu na Thermomix
Do naczynia miksującego wrzucam cebulę, czosnek i imbir - mix 5 s / obr 7
Zgarniam składniki ze ścianek naczynia za pomocą kopystki.
Dodaję dwie łyżki oliwy - czas 7 min / varoma / obr łyżka.
Zakładam motylek,
Dodaję pokrojone ziemniaki i dynię, wlewam bulion - czas 15 min / varoma / obr 2
Usuwam motylek, dodaję przyprawy - mix 15 s / obr 7
Wlewam mleko kokosowe - czas 3 min / obr 3
A tu "Martwa natura z kawonami" Józefa Pankiewicza
Bombowa! Super! I z kwiatkiem;)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie, palce lizać! Marzynia
OdpowiedzUsuńP.S. A obraz Pankiewicza - piękny :-)