Zupa dyniowa z curry


Dzisiaj Halloween więc będzie zupa dyniowa.
Zrobię ją po raz pierwszy w życiu z wyhodowanej przez siebie dyni.
W wersji na ostro, z imbirem, curry i mleczkiem kokosowym.
Rozgrzewającą, o egzotycznym aromacie i smaku. Pyszną








Podaję proporcje dla 6 osób

600 g miąższu dyni 
400 g obranych ziemniaków
jedna cebula
kilka ząbków czosnku - według uznania 
świeży imbir - nie każdy go lubi, ja daję ok 80 g 
Puszka mleka kokosowego 
1 litr bulionu warzywnego. 
1 łyżeczki przyprawy curry, chilli 
Oliwa z oliwek, sól do smaku








Czosnek i imbir grubo posiekane podsmażam przez chwilę na oliwie, 
wrzucam wcześniej upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki,
zalewam bulionem i duszę do miękkości. Trwa to ok 15 min.
Rozgotowane warzywa rozdrabniam blenderem. 
Wlewam mleko lub śmietankę kokosową, doprawiam solą, dodaję przyprawy.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczam ją przegotowaną wodą.

Jako dodatku do kremu możemy użyć grzanek lub groszku ptysiowego, 
pestek dyni, wiórków kokosowych lub płatków migdałowych, 
bitej śmietany, oliwy z pestek dyni, 
wytrawnych bezików, posiekanej kolendry i jadalnych kwiatków -
w zależności od fantazji i zasobności spiżarni.









    Adaptacja przepisu na Thermomix  






Do naczynia miksującego wrzucam cebulę, czosnek i imbir - mix 5 s / obr 7
Zgarniam składniki ze ścianek naczynia za pomocą kopystki.
Dodaję dwie łyżki oliwy - czas 7 min / varoma / obr łyżka.
Zakładam motylek, 
Dodaję pokrojone ziemniaki i dynię, wlewam bulion - czas 15 min / varoma / obr 2
Usuwam motylek, dodaję przyprawy - mix 15 s / obr 7
Wlewam mleko kokosowe - czas 3 min / obr 3





A tu   "Martwa natura z kawonami" Józefa Pankiewicza




1 komentarz:

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...