Granola to rodzaj płatków śniadaniowych. Zjadamy ją z mlekiem
lub jogurtem na śniadanie.
Czasem posypuję nią owoce i zapiekam.
Najsmaczniejsza jest własnej roboty. Robi się ją szybko i przechowuje długo.
A co najważniejsze można ją zrobić z ulubionych składników w dowolnej konfiguracji.
Ważne są tylko proporcje suchych do mokrych.
Z podanej ilości składników otrzymujemy ok 2 kg granoli.
1 kg płatków owsianych - to podstawa
Reszta do wyboru.
250 g nasion słonecznika lub dyni.
250 g zarodków pszenicy, siemienia lnianego lub sezamu.
250 g orzechów laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów lub płatków kokosowych
250 g suszonych owoców - rodzynków, żurawiny, śliwek, moreli, bananów, jabłek.
1/2 szklanki miodu, syropu klonowego lub cukrowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub orzechów, 1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mieszanki przypraw - cynamon, anyż, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa.
Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców mieszamy i układamy na blasze.
Pieczemy w piekarniku w temp. 150 stopni 40-50 min.
Po wystudzeniu kruszymy na drobne kawałki, dodajemy owoce.
Łasuchy mogą dodać wiórki czekoladowe.
Łasuchy mogą dodać wiórki czekoladowe.
Pyyycha!!!
Przechowujemy w puszkach lub słojach do wyczerpania zapasów.
Zapewniam, że nie trwa to długo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków