Granola



Granola to rodzaj płatków śniadaniowych. Zjadamy ją z mlekiem 
lub jogurtem na śniadanie.
Czasem posypuję nią owoce i zapiekam.
Najsmaczniejsza jest własnej roboty. Robi się ją szybko i przechowuje długo.
A co najważniejsze można ją zrobić z ulubionych składników w dowolnej konfiguracji.
Ważne są tylko proporcje suchych do mokrych. 
Z podanej ilości składników otrzymujemy ok 2 kg granoli.






A oto przepis:


1 kg płatków owsianych - to podstawa 
Reszta do wyboru.
250 g nasion słonecznika lub dyni.
250 g zarodków pszenicy, siemienia lnianego lub sezamu. 
250 g orzechów laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów lub płatków kokosowych 
250 g suszonych owoców - rodzynków, żurawiny, śliwek, moreli, bananów, jabłek. 
1/2 szklanki miodu, syropu klonowego lub cukrowego 
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub orzechów, 1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka mieszanki przypraw - cynamon, anyż, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa. 

Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców mieszamy i układamy na blasze. 
Pieczemy w piekarniku w temp. 150 stopni 40-50 min.
Po wystudzeniu kruszymy na drobne kawałki, dodajemy owoce.
Łasuchy mogą dodać wiórki czekoladowe.

Pyyycha!!!

Przechowujemy w puszkach lub słojach do wyczerpania zapasów.
Zapewniam, że nie trwa to długo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...