Łosoś zapiekany z porem w śmietanie




Znakomity sposób na każdą rybę. Słodkowodną lub morską. Małą i dużą. 
W filetach lub dzwonkach. Przepis łatwy, szybki, robi się sam i zawsze udaje.








Wystarczy sprawioną i posoloną rybkę ułożyć w naczyniu do zapiekania. 
Dwa duże pory pokroić w plasterki grubości ok 3 mm. 
Blanszować przez chwilę we wrzątku i wrzucić do ryby.

Szklankę śmietanki kremówki doprawić 1/2 łyżeczki soli morskiej, mielonym białym pieprzem, sokiem i skórką otartą z pół cytryny.Jeśli mamy do czynienia z cała rybą np sandaczem czy łososiem (jak u mnie) o wadze powyżej 1 kg możemy ją najpierw podpiec przez 15 min na sucho, bez pora i śmietany jedynie lekko posmarowaną masłem. Następnie dopiekać ze śmietaną i porem w podwójnej ilości, posypaną płatkami migdałowymi jeszcze ok 20-25 min.

Filety i steki możemy również przygotować na patelni bez zapiekania w piekarniku. 
W tym celu musimy rybę wstępnie podsmażyć, dodać zblanszowanego pora 
i zalać sosem śmietanowym. Dusić pod przykryciem ok 20 min. 
Płatki migdałowe można podpiec na suchej patelni i posypać gotowa rybę.

Oba sposoby są dobre. A ryba? Palce lizać!

Najbardziej ją lubimy podaną z włoskimi pappardelle lub conchiglioni i szpinakiem.

No i oczywiście dobre białe wino



2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej łosoś praktycznie w każdej postaci jest bardzo dobrym wyborem i muszę przyznać, że ja go uwielbiam. Ja jestem przekonany, że również fajnym przepisem jest ten z https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ gdzie jak najbardziej takie połączenie łososia jest fajne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...