Bułki z przedziałkiem


Stara poczciwa bułka z przedziałkiem lub jak ktoś woli murarka, przeze mnie od zawsze pieszczotliwie zwana dupką. 
Dawno jej nie piekłam. Przykleiłam się do knotsów i to one królowały ostatnio niepodzielnie w domowym chlebaku. Ale skończyła mi się na nie mąka więc siegnęłam po inny przepis. Padło na dupki.
Doskonała bułeczka śniadaniowa, puszysta i mięciutka w środku z chrupką skórką, idealna na kanapkę do pracy lub szkoły. 









Cały proces rozpoczynamy wieczorem, na dzień przed pieczeniem od nastawienia zaczynu drożdżowego z poniższych składników:

150 g mąki pszennej chlebowej - typ 650
150 g wody
1 opakowanie drozdzy instant lub 6 g drożdży świeżych

Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia przygotowujemy ciasto na bazie wczorajszego zaczynu i następujących składników:


350 g maki chlebowej - typ  650
200 - 220 g wody
1/2 opakowania drożdży instant lub 3 g świeżych
1 kopiasta łyżeczka soli


Wyrabiamy na gładką masę ok 10-12 min.
Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk czy miski.
Odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte przerabiamy i dzielimy na 8 lub 12 części w zależności od wielkości bułeczek jakie chcemy otrzymać. Formujemy okrągłe kuleczki, układamy na blasze w odległości pozwalającej na ponowne podwojenie objętości. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W wyrośnietych bułeczkach robimy "przedziałki" naciskajęc tępą stroną noża i smarujemy przygotowaną glazurą z wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku z parą wodną ok 16 - 20 min w temp 200 - 220 st uwzględniając specyfikę własnego piekarnika.


7 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają.chyba zaraz zrobię zaczyn..

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne. Stare dobre bułeczki. U mnie w wersji maxi, czyli 8 szt z 0,5 kg mąki. Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam..pyszne..jutro wstawię na bloga..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie bułeczki kojarzą mi się z dzieciństwem, zawsze rano na śniadanie je mama kupowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mopswkuchni; Witaj w klubie "Smaków dzieciństwa"

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy do tych pysznych bułeczek nie dodaje się tłuszczu? pytam ponieważ noszę się z zamiarem upieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  7. AN; NIe. Tak jak w przepisie. Nie dodajemy tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cierpliwość w pokonywaniu antyspamowych zasieków

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...